tisdag 1 december 2015

Skapa Punkter eller Vad vill Civil att jag ska göra nu egentligen?

När det kommer till att skapa punkter i Civil så kan man göra det hur enkelt eller hur svårt som helst.

Denna del handlar om att skapa punkter i olika skärningspunkter. Andra delen handlar om att interpolera punkter

Andra knappen på Create Points Toolbaren handlar om att skapa punkter i olika skärningspunkter.

Direction/Direction

Detta alternativ skapar en punkt i korsningen av två riktningar.

Du får först välja Start Point, Direction och offset för första referens-linjen, sedan Start Point, Direction och Offset för andra referenslinjen. Till sist får du ange Description och Elevation för din nya punkt. Offseten är offsetvärdet för referenslinjen i sidled, positivt värde är till höger i riktningslinjens riktning.

Distance/Distance

Detta alternativ skapar en punkt i skärningspunkter av två avstånd (2 cirklar)

Du får först klicka ut mittpunkten för första cirkeln och ange radie på cirkeln, sedan klicka ut mittpunkt för den andra cirkeln och radie för den. Om de två cirklarna överlappar så visas de två möjliga skärningspunkterna och du får klicka på den du önskar, eller All för att få ut båda. Funktionen avslutas med att du får ange Description och Elevation för din nya punkt.

Direction/Distance

Detta alternativ skapar en punkt i skärningen mellan ett avstånd och en riktningslinje

Först markerar du ut avståndet, alltså cirkeln med sin mittpunkt och radie. Sedan markerar du ut din riktningslinje med Startpoint, Direction och Offset. Denna funktion ger två möjliga punkter så sist får du välja vilken punkt som du önskar ha kvar, och ange Description och Elevation för den.

Direction/Perpendicular

Detta alternativ skapar en punkt som ligger på en riktningslinje och är vinkelrät mot en annan punkt

Först markerar du ut din riktningslinje med Startpoint, Direction och Offset. Sedan klickar du ut den andra punkten som anger en punkt på den vinkelräta linjen. Sist får du skriva in Description och Elevation för din punkt.

Distance/Perpendicular

Detta alternativ skapar en punkt på ett avstånd men på en linje mellan avståndets första punkt och ytterligare en punkt.

Först markerar du ut avståndet, alltså en cirkeln med mittpunkt och radie. Sedan klickar du ut den vinkelräta punkten. Din nya punkt kommer att hamna på en rak linje mellan de två punkterna på det avståndet du angett.

Direction/Object

Detta alternativ skapar en punkt i skärningen mellan ett objekt och en riktningslinje.

Först väljer du ett objekt, tillåtna objekt är Arc, Line, Polyline, Lot Line eller Featureline, du får även alternativet Offset för att lägga punkten på en offsetad linje från objektet.  Sedan markerar du ut riktningen med Start Point, Direction och Offset. Din punkt skapas, den kan även skapa den i förlängningen på objektet, och du får skriva in Description och Elevation för punkten

Distance/Object

Detta alternativ skapar en punkt på ett visst avstånd där den skär ett objekt.

Först väljer du ett objekt, tillåtna objekt är Arc, Line, Polyline, Lot Line eller Featureline, du får även alternativet Offset för att lägga punkten på en offsetad linje från objektet. Sedan markerar du ut avståndet, alltså en cirkeln med mittpunkt och radie. Denna funktion kan ge flera möjliga punkter så det kommer upp markeringar och du får välja vilken punkt som du vill ha, och till sist skriva in Description och Elevation.

Object/Object 

Detta alternativ skapar en punkt i skärningspunkten, eller den förlängda skärningspunkten mellan två objekt.

Du väljer dina två objekt, tillåtna objekt är Arc, Line, Polyline, Lot Line eller Featureline, du får även alternativet Offset för att istället offsetta punkten från objekten. Skriv till sist in Description och Elevation för din nya punkt.

Perpendicular

Detta alternativ placerar en punkt på ett objekt på den vinkelräta punkten från en annan punkt.

Välj först det objektet som punkten kommer att placeras längst. Klicka sedan ut var de vinkelräta linjen ska börja. Där en linje från den punkten träffar objektet vinkelrät, där placeras din nya punkt. Skriv till sist in Description och Elevation.

Funktionerna Direction/Alignment, Distance/Alignment, Object/Alignment och Alignment/Alignment fungerar precis som de tidigare fyra funktionerna, förutom att de hanterar en Alignment istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar